Kategorier
Trafikskola

Hur fungerar en intensivkurs i Stockholm?

För den som vill få sitt körtkort snabbt kan det vara en bra lösning att ta en intensivkurs på en etablerad trafikskola med kunniga handledare i Stockholm.

I dagens samhälle efterfrågas ofta körkort när man söker jobb. Även om man inte kommer att behöva det för att utföra jobbet så ses det som en merit att ha genomgått och klarat utbildningen. Därför är det en fördel att skriva med körkortet i sitt CV. Det kan dessutom innebära att man kan utvecklas och få nya arbetsuppgifter. Privat är det en fördel att ha körkort, även om man inte har bil och bor centralt.

Ett körkort gör att man kan hyra bil när det behövs och på så sätt öka rörligheten. Fler och fler väljer dessutom att ansluta sig till en bilpool där man har tillgång till bil när man behöver det. Fördelarna med att ha ett körkort är många och med en intensivutbildning behöver man inte låta sig hindras av att det tar lång tid att skaffa det.

Varför ska man ta en intensivkurs?

Det blir lättare att lära sig när man fokuserar på en sak. Väljer man att sätta av tid för att bara ägna sig åt att köra bil och plugga teori, hinner man inte glömma det man lärt sig. För den som bara tar en körlektion i veckan tar det tid att komma in i rätt läge varje gång man sätter sig i bilen. Man behöver tänka efter vad man gjorde förra gången och kanske repetera.

När man väljer en intensivkurs på sin trafikskola glömmer man inte det man lärt utan har det hela tiden i fokus. Körlektioner och teori blir en del av vardagen. Det är med bilkörning som med cykling. Har man väl fått in rutinerna så sitter de där. Om man har möjlighet att köra privat tillsammans med en utbildad handledare går inlärningen fort. Intensivkurser passar framförallt den som redan övningskört privat och har en del körvana.

Hur är en intensivkurs planerad?

I samband med att man anmäler sig till en intensivkurs kan man börja med en testlektion. Då kan handledaren hjälpa till att bedöma hur mycket tid man kommer att behöva för att bli en ansvarsfull och trygg förare. För den som redan har god körvana kan det räcka med en kurs på 5 dagar. För den som inte har någon eller bara lite erfarenhet finns det utbildningar på 10 eller 13 dagar.

I utbildningen ingår både praktisk och teoretisk undervisning av erfarna, utbildade handledare. Fördelen med en intensivkurs för körkort i Stockholm är bland annat att man får möjlighet att öva både situationer med stressig stadstrafik och landsvägskörning. Man tar flera lektioner varje dag och kan öva sina teoretiska kunskaper genom onlinetester.

Vad händer om man inte känner sig redo efter en intensivkurs?

Man har under hela kurstiden kontakt med sin kurshandledare så om man inte känner sig redo när kurstiden är slut kommer det inte att bli en överraskning. Förmodligen finns det moment man behöver slipa på eller så är det att man inte känner sig tillräckligt trygg att ge sig ut i trafiken själv. Handledaren kommer då att erbjuda fler lektioner där man kan öva på det som känns osäkert.

Intensivkursen anpassas efter varje elevs behov och gör det möjligt för den som följer undervisningen att klara det slutgiltiga körkortsprovet hos Trafikverket. Alla de grundläggande momenten som start i backe, parkering och krypkörning ingår i den längre utbildningen. För den som redan har en viss körvana läggs fokus istället på cirkulationstafik, lands- och motorvägskörning, omkörning och riskbedömnng. Man får också tillfälle att göra en provliknande körning.